Városfejlesztés – Aktuális Projektek

 

Márton u. 8. sz. épület felújítása

Az épület felújításhoz kapcsolódó tervezési feladat ellátásával a Zsuffa és Kalmár Építész Műterem került megbízásra.
A tervek szerint az épület tömegképzése az utcaszintről szinte észrevétlen mértékben változik csak. A meglévő magastető helyett ugyan két, a homlokzattól visszahúzott tetőszint készül, de az első új emelet kialakítása a hagyományos koronázópárkányokra emlékeztető, fedett loggiasorként zárja le az épület utcai nézetét.
A ráépítés második szintje pedig oly mértékben visszahúzott a homlokzattól, hogy az semmilyen utcaszinti nézőpontból nem lesz látható. A tetőszintek homlokzatképzése és anyaghasználata is az elbontott magastető kialakítására és tömegképzésére utal. Az épületben összesen 42 db új, összkomfortos bérlakás készülhet el. A lakások döntő többsége nappali plusz egy hálószobás kialakítású, a saroklakások két hálószobával készülnek.
A terv szerint a belső épületszárnyak elbontásával, a telken belül dupla méretű belső udvart alakulna ki. A tervező a 10-es számú házzal azonos mélységű bővítménnyel tervezi pótolni az elbontott lakások egy részét, illetve U alakban kiegészíteni a megmaradó két utcai épületszárny L alaprajzú tömegét. A historizmus idején kiépült mai belső kerületek jellegzetes pesti 3 háztípusa a belső udvaros, gangos ház. Fontos tervezési szempont volt, hogy az itt is fennmaradt karaktert a felújítás során ne veszítse el a ház.
A megmaradó és az új függőfolyosók rendszerét úgy alakítaná ki a tervező, hogy a hagyományos gangos ház felismerhető legyen az új rendszerben is. Tervük szerint az új épületszárny a függőfolyosókkal azonos jellegű hidakon keresztül lesz majd megközelíthető a régi épületből, a felújított lépcsőház tömegére szimmetrikus elrendezés pedig a hagyományos belső udvarok karakterét idézi meg, fénnyel átjárt, friss hangulattal.
A két épületrészt a 8/A szárny jó állapotú, szép szerkezeti kialakítású, régi lépcsőházának felújításával, valamint egy közös lifttel tárja fel a tervező, amely az új szinteket és a pincét is eléri. A meglévő épületszintek függőfolyosó korlátelemei egységesen kerülnek felújításra, szükség esetén kiegészítve az eredeti minta alapján, az új szintekkel kapcsolatban a tervek hasonló karakterű pálcás korlátot tartalmaznak, kortárs megjelenéssel.
A földszinten a sarokra, ahogy eredetileg is volt, üzlethelyiséget, szolgáltatási területet tervezett a megbízott tervező. A bérbeadható terület növelheti a lakóépület komfortját, bevételt generálhat, a sarkon két utca folyamatos és diszkrét kontrolját biztosíthatja, így a lakásként az egyébként leginkább kedvezőtlen pozíció optimális kihasználtságát eredményezheti.

A tervező 2023. október végéig elkészítette a vázlatterveket, 2024. április 9-én pedig leszállította az engedélyes terveket. Jelenleg folyamatban van a kivitelezési tervek elkészítése.