Városfejlesztés – Régi projektek

 

Csarnok tér projekt

„BELSŐ-FERENCVÁROS KULTURÁLIS NEGYED FEJLESZTÉSE”

Azonosítószám: KMOP-5.2.2/B-09-2f-2010-0003
EU PÁLYÁZAT 

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata 2011-ben pályázatot nyert „Belső Ferencváros Kulturális negyed fejlesztése” címmel, Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A projekt 490.196.899 Ft-ból valósul meg, melyből 368.983.274 Ft Uniós forrásból származó támogatás, Ferencváros Önkormányzata 121.213.625 Ft önerőt biztosít.

A Támogatási Szerződés 2011. szeptember 1-én került aláírásra, ezt követően megkezdődött a pályázat megvalósítása.

Projekt bemutatása:

A projekt 4 kiemelt városfejlesztési elemet ötvöz: városkép fejlesztését, megújítását; örökségvédelmet; közlekedésszervezési intézkedéseket és helyi gazdaságfejlesztést szolgáló üzleti portálok felújítását.

A projekt megvalósításával korszerű és hosszú távon fenntartható fizikai környezet jött létre, melynek keretén belül egyaránt építési-és ún. „soft” tevékenységek valósultak meg, átépült a Csarnok tér – Egyetem kert, a Ráday utcában négy épület portálja és két elektromos kapcsolószekrény, a Pipa utca 6.sz. alatt Turisztikai Információs Központ (Infopont) létesült, a pályázat szerves részét képező „soft” tevékenységek a Ráday utca mindennapjainak színesebbé tételét szolgálták. Mindemellett megújult a Ráday Könyvesház és kialakításra került a Ráday pinceklub is.

A közvetett „Soft” programot a „Zöld udvar” (célja, hogy a Ráday utca és vonzáskörzetében lévő lakóházak udvarán több zöldfelület, növényzet jelenjen meg), „Nyitott utca – Nyitott udvar” (célja, hogy a Ráday utca és vonzáskörzetében lévő non-profit szervezetekhez közösségi-kulturális programok megvalósítása útján megnyissák udvaraikat a közösség számára, illetve az „utcai” szereplők kulturális-gasztronómiai programok útján a közönség részére vonzóbbá tegyék a Ráday utcát), és„Pünkösdi virágünnep” (célja, hogy a jelentkezők a pünkösdi fesztiválhoz kapcsolódóan „kiegészítő”, azt gazdagító kulturális-gasztronómiai-turisztikai programsorozatot hozzanak létre) című egymásra épülő projektelemek alkották.

A meghirdetett „mini projektek” akcióterülete a Ráday utca (Bakáts tér és a Kálvin tér között), a Bakáts tér, a Kálvin tér és a Csarnok tér, mely harmonizál az EU pályázatban szereplő Közvetlen „Soft” program helyszínével, valamint érinti az építési tevékenységek által lefedett fejlesztési területeket is.

A Csarnok tér záró eseménye a 2013. június 20-án megtartott átadási ünnepség volt.

A projekt záró dátuma: 2013. augusztus 15.